15 Mart 2011 Salı

Kültür ve Toplum

İnanç değer norm dil davranışlar ve bir nesilden diğer nesile aktarılan maddi-manevi ögelerden oluşan bütünsel sisteme Kültür adı verilir.

Kültürün çeşitleri arasında
  • Alt Kültür
  • Popüler kültür
  • Yüksek kültür
  • Karşı kültür bulunur.
Kültürleri kendi içinde değerlendirmek kültürel eşitliğin insan hak ve özgürlükleri hukuksal büyutların da dikkate alınmaması gerektiğini savunan ve kültürlerin dışardan yargılanamayacağı düşüncesine dayanan görüş Kültürel Rölativizm olarak geçer.

Genel olarak yabancı bir kültürün değer ve alışkanlıklarının yerli bir lültür üzerinde yaymak ve yerleştirmek için ekonomil ve siyasi güç kullanılması anlamında olmakla birlikte farklı yerel ve ulusal kültürlerin özellikle de ABD'nin kültür endüstrisi ürünlerinin kuşatmasıyla yok edildiğini öne sürenlerin ifade ettiği kavram Kültürel Emperyalizm olarak geçer.

Kitleler için kitlesel bir şekilde ve "kültür endüstrisi" (Frankfurt okulu) tarafından tcari kaygılarla üretilen ama kitlesel düzeyde tüketilen halk kültüründen farklı olarak aşagıdan yukarı değil yukarıdan aşağıya yönelik olmasından medyanın büyük rol oynadığı kitle kültürüne Popüler kültür denilir. Okan Bayulgen güzel ornektir bu duruma.

Toplumun bütünlüğü için gerekli olduğu düşünülen ve bireylerin davranışlarını düzenleyen remi/yazılı yada resmi/yazılı olmayan kurallara Norm denilir.

Kültür endüstrisi kavramını öne süren kapitalizmin kültürü sömürü aracı olarak kullandığını savunan okul Frankfurt Okuludur.

Toplumdaki ortak kültürü önemli ölçüde paylaşmasına rağmen gündelik yaşam içinde farklı inanç pratik ve tarzları takip eden azınlıktaki toplumsal grupların kültürüne Alt Kültür denilir. Hippilik ibnelik gibi.

Bireyin kendi kültürel değerlerini merkeze alarak başka kültürleri kendi kültürünün değer sisteminden değerlendirmesi ve yargılamasına Etnosantrizm denilir efendi! Batılıların at gözlüğüyle bizlere dışardan bakması güzel bir örnek. Haklı değillermi evet haklılar fakat her toplumunda kendi normları var yahu! Bu dönüşüm birden bire yada sizinkine benzer bir dönüşüm eşliğinde olmuyor. Dertliyim bu konuda konuşturmayın lan beni.

Wailliam Ogburn tarafından ortaya atılan ve bir toplumsal sistedeki maddi ve manevi kültürün karşılıklı ilişkisinde veya değişme sürecinde ortaya çıkan bir uyumsuzluk hali olarak tarife edilen kavram Kültürel gecikmedir.


  • Kültürel determinizm kültürün değişmez ve çok güçlü içinde yer alan bireylerin de onun bir nevi esiri olduğu düşüncesine dayanır.
  • Kültürel sermaye bireylerin özellikle aileleri aracılığıyla sahip olduğu dilsel yeterlilik sosyal tarz ve görgü gibi kültürel niteliklerdir.
  • Kültürel gecikme bir toplumsal sistemdeki maddi ve manevi kültürün karşılıklı ilişkisinde değişme sürecinde ortaya çıkan bir uyumsuzluk halidir.
  • Bir bilimsel disipline bilim topluluğuna belirli bir süre için model oluşturan ve topluluğun üyeleri tarafından yaygın olarak kabul edilen kavramsal çerçeceye paradigma denilmektedir.
Britanya kültürel çalışmalar okulu için atfedilenler!
  • Yüksek kültür aşağı kültür kavramını rededer.
  • Popüler kültürü meşru bir alan olarak tanımlar.
  • Kültürün özerliğine vurgu yapar.
  • Kültürü egemen güç/iktidar ilişkileri tarafından biçimlendirildiğini düşür.
Kültüre ilişkin tanımların sınıflandırmasında yer alan kavramlar tortular porsuklar.
  • Paylaşılan anlam sistemi olarak kültür.
  • Bütün bir yaşam tarzı olarak kültür.
  • Yüksek kültür olarak kültür.
  • Estetik olarak kültür.
Genel olarak estetik terimi nat ve güzelligi belirleyen genel ve evrensel ilkelerin belirlenmesi ile ilgili ve felsefe içinde bir alt disiplin olan sanat felsefesi ile yakından ilişkili olan kavram: "Estetik"

Bir toplumun ya da toplumsal grubun varlığını devam ettirebilmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli olduğu düşünülen düşünce ilkelere Değer denilir.

Gramsci'nin geniş halk kesimlerinin egemen sınıf(lar) tarafından kültürel ve ahlaksal olarak yönlendirildiğini ifade eden kavramı Kültürel Hegomonya olarak geçer.

Kültürün özerliğine vurgu yapan ve kültürü egemen güç/iktidar ilişkileri tarafından biçimlendirildiğini düşünen kültürü sabit statik ve değişmez bir sistem olarak değil tam tersine dinamik ve sürekli yenilenen bir süreç ve çatışma alanı olarak kavramsallaştıran okul Birmingham Okulu.

Tüm kültürel fikirlerin maddesel üretim sisteminin bir yanısıması olduğu ve böylece hakim sınıfın çıkarlara hizmet ettiğini belirten klasik sosyoloji yaklaşımına Marxist yaklaşım deniliyor.

Bireylerin özellikle aileleri aracılığıyla sahip olduğu dilsel yeterlilik ve sosyal tarz ve görgü gibi kültrel niteliklerine Kültürel Sermaye denilir.

Kültür endüstrisinin kapitalizmin tahakkümünü yaygınlaştırmak insanları ve onların kültürel anlatımınlarını metaya dönüştürmek için teknolojiyi nasıl kullandığını ve aklı nasıl araçsallaştırdığını göstermeye çalışan yaklaşım Frankfurt okulu.

Kültüre ilişkin çok sayıda farlı tanım belirli gruplar sınıflandırılabilir. Bu gruplara örnekler
  • Yüksek kültür olarak kültür
  • Bütün bir yaşam tarzı olarak kültür
  • İdeoloji olarak kültür
  • Paylaşılan anlam olaram kültür.
Kültür terimine dair yüz altmış dört farklı tanım olduğunu belirterek kültürün ingiliz dilindeki en karmaşık iki üç kelimeden birisi olduğunu belirten kültür kuramcısı Raymond Williams.

Kültürü bizi en çok ilgilendiren tüm konularda dünyada söylenen ve düşünülenlerinin en iyisi seklinde tanımlayan ve kültürü estetik mükemmellik ile özdeşleştiren kuramcı Matthew Arnold.

Bir toplumda azınlıkta olan grupların değer tutum inanç ce yaşam tarzına işaret eden kültüre Azınlık kültürü denilir.

Genel olarak yabancı bir kültürün değer ve akışkanlıklarının yerli bir kültür üzerinde yaymak ve yerleştirmek için ekonomik ve sisyasi güç kullanılmasına kültürel emperyalizm.

İdeoloji olarak kültür olgusuna yönelik bir model oluşturabilecek fikirler Karl Marx eserlerinde mevcuttur.

Modern kitle kültürünün yirminci yüzyılda kapitalizmin ideolojik tahakkümünün kilit aracı olduğunu öne süren okul: Frankfurt okulu

Kültürel gecikme kavramı William Ogburn efendiye aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumda bulunarak konuyu zenginleştirebilirsiniz.