10 Mart 2011 Perşembe

Eski Yunan Uygarlığı

Minos uygarlığının en önemli şehir merkezi olan ve 1500 odalı saray bulunan şehir Knossos'tur.

Minıs Uygarlığının merkezi girit adasında bulunan Knossos şehridir. Dİğer şehirler de Minos Uygarlığının önemli yerleşmeleri arasındadır.

Homeros'un İlyada adlı eserinde anlattığı Akalar ve Toyalılar arasında geçen savaşın hangi uygarlık döneminde gerçekleştiğini sanılmaktadır sorusuna okkalı bir Miken Uygarlığı Dönemi çağı diye cevap vermek lazım. Bağırarak sınavdan atılmadan.

Yunanistanın'ın güney ucu olup gönünümüde Mora yarımadası olarak bilinen yerin antik çağdaki adı Plopennes ' tir.

Dorların Yunanistanda egemenliği ele geçirdikleri dönemin özelliği
  • Yunanistan'ın Karanlık Çağ'ı olarak bilinen dönemidir.
  • Seramik bezeme sanatında geçmişin doğal ve canlı motifleri yerini keskin geometrik desenlere bırakmıştır.
  • Polis adı verilen kent devletleri ortaya çıkmıştır.
  • Yunanistandaki bazı toplulukları Anadolu'ya göç etmiştir.
Antik Yunanlılarda bütün tanrıların yöneticisi ve gök tanrısı Zeus efendidir. Adildir kendisi boş bırakmış halkı bu özgürlükten feragatle halk felsefeye atılmış hatta sonraları, yanlış hatırlamıyorsam. İkametgahta Olimpos gözüküyor bu arada. Orada takılıyormuş.

Klasik Çağda yaşamış modern tıbbın kurucusu olarak bilinen ve mesleğe yeni başlayan hekimlerin onun adını taşıyan yemini ettikleri bilim adamı Hipokrat Efendiden başkası değildir.

İ.Ö490 yılında yapılan Maraton savaşı Atina ile Pers Devletleri uygarlıkları arasında olmuş. Maraton koşuları buradan geliyor. Yunanlılar persleri yamultmuş.

Herşey insanın gördüğü, kavradığına göredir, kesin gerçek yoktur insana göre değişen nispi gerçekler vardır. Biçiminde özetlenen düşünceye sahip ve i.ö 5. yy da orya çıkan felsefe Sofizm'dir.

Büyük İskender'in Asya seferi ile Yunan kültürünün Yunanistan sınırlarından çıkarak doğu Akdeniz ve Ön Asya'nın eski ve köklü kültürleri ile karışması ve kaynaşması sonucunda oluşan kültür Hellenizm kültürüdür.

Antik Yunanda Klasik Çağ i.ö 500-400 arasını kapsar.

Antik Çağ'da dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen ve devasa ölçüleri ile tanrısallığı vurgulamak istenen ve Phedias'a yaptırılan eser Zeus Heykeli'dir.

Büyük İskender'in imparatorluğu hangi olan sonucu parçandığına dair:
İ.Ö 323 yılında Babil'de İskender'in varis bırakmadan ölümü sonucu komutanları imparatırlığı daha küçük devletlere ayırmışlardır.

İ.Ö 5 yy.dan itibaren felsefe tarih yazımı biyolojik ve mimari olmak üzere pek çok alanda kendini geliştirmiş Yunanistanı etkileyerek uygarlığın gelişmesini sağlayan bölge İyonya'dır.

Eski Yunan tanrılarından hangisi akıl bilgelik tanrıçası diye sorulacak olursa Athena.

Arkaik dönemde bazen halk bazen de aristokrat kesimin desteğini alarak bir darbe ile iktidara gelen kişinin yönetimi olan düzen Tyranlıktır.

Antik Yunan Uygarlığı'nın yaratıcı dönemlerinin başladığı Arkaik Çağ'da felsefenin başiği olan İyonya'daki kent Miletos'tur.

Klasik Çağ'da Peloponnes savaşları Atina ve Sparta şehir devletleri arasında yapılmıştır.

Antik Yunan'da daha çok spor yapılan kuruluş Stadyumdur.

Tek Bildiğim hiçbirşey bilmediğimdir sözü ile felsefesi özetlenebilen klasik çağ'a damgasını vurmuş Perikles'in yakın arkadaşı olan filozof Sokrates efendi. Bizimkiler o sıra birbirini yiyormuş adamların en iyi yaptığı şey savaşmak abi ahahaha ulan bugün hala sizin yaşantınızın vebalini çekiyoruz ulan mitarist bir devletiz a.mk

Eski Yunanda Arkaik Çağ i.ö 800-500 yılları arasında geçmiş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumda bulunarak konuyu zenginleştirebilirsiniz.